SPRAWOZDANIE Z UROCZYSTOŚCI DNIA EDUKACJI NARODOWEJ

Środa 14 października, to wyjątkowy dzień w naszej społeczności uczniowskiej. W tym dniu w Zespole Szkolno -Przedszkolnym w Gruszowie  odbyła się uroczysta akademia,   podczas której , uczniowie klasy pierwszej  złożyli uroczyste ślubowanie. Uroczystość ta  wpisała się na stałe w kalendarz imprez szkolnych. To bardzo ważne wydarzenie nie tylko dla najmłodszych, ale również dla ich rodziców. Aktu pasowania dokonała Pani  Dyrektor kolorowym ołówkiem. Tym samym pierwszaki zostały włączone do  społeczności uczniowskiej Szkoły Podstawowej w Gruszowie.

Po zakończeniu części oficjalnej wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni do klasy na słodki poczęstunek przygotowany przez rodziców.

W dalszej części akademii  przedstawiciel Samorządu  Uczniowskiego  zaprosił wszystkich nauczycieli, pracowników szkoły oraz uczniów na uroczystą akademię z okazji  Dnia  Edukacji Narodowej.

Młodzi artyści piosenką i słowem uświetnili ten wyjątkowy dzień w roku szkolnym. Wiele ciepłych i miłych słów popłynęło w kierunku naszych nauczycieli. Uczniowie docenili i podkreślili swoją  wdzięczność za codzienny trud pracy nauczyciela, jego poświęcenie, czujność i  troskę o dobro wychowanków.
Każdy z  nauczycieli otrzymał słodki upominek.

Na zakończenie akademii głoś zabrała p. Dyrektor, która mówiła o trudnej, ale jakże  pięknej pracy nauczyciela. Podziękowała za dotychczasowe zaangażowanie  oraz życzyła wielu sił i wytrwałości w tym wyjątkowym zawodzie. Po zakończonej akademii uczniowie udali się do swoich domów.

tekst A. Mentel, fot. D.Twaróg