„ODKRYWAM MAŁOPOLSKĘ” – WYCIECZKA KLAS IV – VI DO KRAKOWA

W ramach projektu „Odkrywam Małopolskę” w dniu 2 października odbyła się wycieczka do Krakowa. Wzięło w niej udział 40 uczniów z klas IV-VI.

Celem wyjazdu było przede wszystkim poznanie zabytków i historii Krakowa oraz legend związanych z tym miastem. Kraków ma do zaoferowania mnóstwo podań, a najwięcej z nich związanych jest z Wawelem i okolicznymi kościołami. Słuchaliśmy więc  opowieści o królu Kraku i Wandzie, która nie chciała Niemca, o Smoku Wawelskim  zjadającym mieszkańców miasta, o panu Twardowskim, który podobno do dziś siedzi na księżycu, o żółtej ciżemce ukrytej w Kościele Mariackim, o gołębiach na rynku, skąd się wzięły i o tym, kto kryje się pod ich postaciami, a także legendy o wieżach Kościoła Mariackiego. Pani przewodnik starała się zainteresować uczniów, zadając im pytania, organizując minikonkursy.

Naszą podróż po Krakowie rozpoczęliśmy od obejrzenia rzeźby Smoka Wawelskiego – ważnego symbolu miasta. Następnie zwiedziliśmy dziedziniec arkadowy Zamku Królewskiego na Wawelu, Katedrę Wawelską – miejsce koronacji królów Polski, krypty, gdzie pochowano wielu władców. Mieliśmy okazję obejrzeć dzwon Zygmunta i posłuchać historii związanej z tym obiektem.  Potem  Drogą Królewską udaliśmy się na Rynek Główny. Tu odwiedziliśmy Sukiennice, a czas wolny  przeznaczyliśmy na zakup pamiątek.

Ważnym punktem naszej wycieczki była wizyta w  Muzeum Historycznym w Podziemiach Rynku. Ekspozycja podziemi to ok. 500 odwzorowań multimedialnych przedstawionych na 37 ekranach dotykowych oraz rzutnikach, ok. 600 rekonstrukcji 3D, a także wiele filmów, manekinów i makiet. Mogliśmy zobaczyć tutaj cmentarzysko z XI w. i dawną osadę, średniowieczne narzędzia, monety, ozdoby, a także wiele odsłoniętych spod ziemi znalezisk, jak np. Kramy Bolesławowe.  Zwiedzając szlak turystyczny, nie tylko poznaliśmy historię miasta, ale też poczuliśmy atmosferę średniowiecznego rynku.

Po tak bogatej lekcji historii udaliśmy się do McDonald’s na ciepły posiłek. Ostatnim etapem wycieczki była dwugodzinna zabawa w Parku Trampolin GOjump. Tam wzięliśmy udział w konkursie sprawnościowym. Na koniec każdy uczestnik otrzymał mały upominek.

tekst i fot. D.Twaróg